Hou je van mooie design meubelen en geef je daarnaast ook om duurzaamheid? Dat kan heel mooi samen gaan. Tegenwoordig zijn er veel ontwerpers en bedrijven die niet alleen mooie producten willen ontwerpen maar het uitgangspunt hebben dat het een zo klein mogelijke impact op het milieu heeft. Dat beïnvloedt vaak de keuze voor het materiaal. Ook zijn er ontwerpers die echt een duidelijk statement willen maken met hun producten. In deze blogpost licht ik er 3 producten uit die in veel eigentijdse en hippe interieurs mooi zullen staan en een goed verhaal hebben.

De ‘Moss Clock’ van Noktuku

mossclock2-inrichtingsadvies-interieurontwerp-offiz-hoomz-zeistDe ontwerper Paul Noktuku heeft een klok ontworpen die in verschillende uitvoeringen – van klein tafelmodel tot zeer grote wandklok – wordt gemaakt. Hij gebruikt voor de klok handgeplukt rendiermos uit IJsland om duidelijk te maken dat het tijd is om ons bewust te zijn van klimaatverandering en impact op het milieu. Een mooi statement. De tijd tikt weg. Zorg dat het niet te laat is om het milieu te redden voor de volgende generaties.

De ‘moss clock’ is exclusief ontworpen voor Handpiqt. Ieder exemplaar is uniek. En geen zorgen, het mos hoeft niet onderhouden te worden. Het hoeft geen water, net als droogbloemen, en blijft toch soepel. Wil jij dit bijzondere item in je huis of kantoor? De klok is onder andere te koop bij Van Tellingen in Zeist.

Lamp van bamboe met linnen

vloerlamp-bamboe-linnen-offiz-hoomz-interieuradvies-en-ontwerp-inrichtingsadvies-zeistBamboe is een mooi duurzaam materiaal. Het groeit eigenlijk van nature heel snel – als een soort onkruid – en hoeft geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. En het is supersterk. Een mooie houtvervanger. Zo wordt het bijvoorbeeld ook wel als parket gebruikt.

Deze lamp van Good & Mojo heeft een strak en modern Scandinavisch design. Naast bamboe is er ook gebruik gemaakt van 100% biologische linnen voor de kap. Een mooie combinatie van materialen. Het merk Good & Mojo maakt alleen gebruik van duurzame materialen zoals gerecycled papier, kurk, houtsnippers, biologisch linnen en bamboe.

Zie je deze lamp al helemaal in je interieur? De lamp is onder andere te koop bij Wooden Amsterdam.

Tafels van gerecycled hout

tafel-recycled-hout-offiz-hoomz-Interieuradvies-inrichtingsadvies-zeistJe kent ze vast wel: de meubels van sloophout van Piet Hein Eek. Daarmee zette deze Nederlandse ontwerper het gebruik van gerecycled hout in de schijnwerpers. In navolging van Piet Hein Eek zijn er meer ontwerpers gebruik gaan maken van gerecycled hout. Het mooie daarvan is dat je het materiaal hergebruikt en daarnaast een product hebt met een geschiedenis en vaak een mooi verhaal. Zo kan je tegenwoordig tafels kopen gemaakt van wagonplanken uit oude treinwagons, of van vloerdelen uit oude boerderijen of kerken. Hoe mooi is dat? Zo heb je altijd een uniek meubel, met een verhaal en met minimale belasting van het milieu omdat het materiaal wordt hergebruikt.

Een van de bedrijven die zich toelegt op het maken van keukens en tafels van gerecycled hout met een verhaal is Restyle XL.